Gå til startside Gå til ordbog Gå til billedopstilling Gå til Fakta om fisk (på dansk)

Fisk og skaldyr indgår i en sund kost

 
Fisk og skaldyr indgår i en sund kost

Fisk og skaldyr udgør en vigtig del af en sund og varieret kost. Både fordi disse fødevarer har mange ernæringsmæssige fordele, og fordi de har sundhedsmæssige gevinster. Fisk og skaldyr er almindeligvis relativt fedtfattige, og fedtet består desuden i høj grad af en særlig type fedtsyrer, som næsten udelukkende findes i føde fra havet. Det er n-3 fedtsyrer eller i daglig tale fiskeolier.

Alt tyder på, at fisk og n-3 fedtsyrer kan bidrage til at fremme vores sundhed. Bl.a. synes n-3 fedtsyrerne at nedsætte risikoen for blodprop i hjertet, som er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Mange undersøgelser tyder på, at risikoen for at pådrage sig en blodprop i hjertet falder, hvis man spiser 200-300 gram fisk og skaldyr om ugen.

Fisk og skaldyr indeholder vigtige mineraler og vitaminer, som den øvrige kost kan være relativt fattig på. Det drejer sig bl.a. om D-vitamin og mineralerne jod og selen.

Der tales meget om, at fisk kan indeholde giftstoffer fra miljøforureningen. For de fleste miljøforurenende stoffers vedkommende er indholdet i fisk imidlertid faldet gennem de sidste årtier. Den nuværende viden peger på, at vi skal spise meget store mængder af især fede fisk, før indtagelsen begynder at blive sundhedsmæssig betænkelig.

Hvis man spiser meget fed fisk, anbefales det for en sikkerheds skyld at veksle mellem forskellige typer fisk samt at spise både fede og magre fisk.
Det stemmer godt overens med kostrådene nævnt i næste afsnit, der netop lægger vægt på, at vi spiser varieret inden for de enkelte kostgrupper.

00-300 gram fisk og skaldyr om ugen burde således indgå i alle voksne danskeres kost. Et mål som let kan nås ved at spise fisk til hovedmåltidet 1-2 gange om ugen samt gerne supplere med fiskepålæg og skaldyr. Hvis vi alle fulgte dette kostråd, ville en langt større del af den danske befolkning få vigtige bidrag af næringsstoffer som jod, selen og vitamin D, næringsstoffer som mange indtager i underkanten af i øjeblikket. Desuden tyder alt på, at

hyppigheden af en række sygdomme, først og fremmest folkesygdommen blodprop i hjertet, ville falde i den danske befolkning.

Fisk og skaldyr i kostrådene

De vigtigste træk i en sund og alsidig kost er sammenfattet i de kostråd, som Forbrugerrådet har opstillet:

1. Spis meget brød og gryn.
2. Spis frugt og mange grøntsager hver dag.
3. Spis kartofler, ris eller pasta hver dag.
4. Spis ofte fisk og fiskepålæg
- og vælg forskellige slags.
5. Vælg mælkeprodukter og ost med lavt
fedtindhold.
6. Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold.
7. Brug kun lidt smør, margarine og olie
- og spar på sukker og salt.

Det fremgår af punkt 4., at fisk og fiskepålæg spiller en vigtig rolle for sammensætningen af en sund og alsidig kost. Selv om skaldyr ikke er nævnt specifikt i disse kostråd, er hensigten, at de indgår på lige fod med fisk og fiskepålæg.

Hvor meget spiser danskere så af fisk og skaldyr? Opfylder vi eksperternes anbefalinger?

 

 

 

 

 

  Fisk og skaldyr i danskernes kost

Selv om ernæringseksperterne anbefaler danskere at spise 200-300 gram fisk om ugen, er det stadig de færreste, som følger anbefalingerne. Nogle få danskere spiser mange fisk og skaldyr, en stor del spiser det i mindre mængde, men mange danskere spiser næsten aldrig fisk og skaldyr.

Visse kendsgerninger fremgår af en landsdækkende undersøgelse, som Veterinær- og Fødevaredirektoratet, (der dengang hed Levnedsmiddelstyrelsen), gennemførte i 1995. I undersøgelsen opgjorde man, hvad en større gruppe danskere spiste i løbet af en uge. Hermed fik man et godt indtryk af, hvad og hvor meget vi danskere spiser.

Undersøgelsen viste, at et voksent menneske i gennemsnit spiste omkring 25 g fisk, fiskeprodukter og skaldyr om dagen. Det svarer til ca. 175 g om ugen. Kun hver 10. voksne dansker spiste nok fisk og skaldyr til at nå de 200-300 g om ugen, der bør indgå i en sund og afbalanceret kost.

Undersøgelsen viste også, at godt en fjerdedel af de adspurgte personer slet ikke spiste fisk i den uge, undersøgelsen strakte sig over. Mange spiser så godt som aldrig fisk og skaldyr. Børn spiste i følge undersøgelsen i gennemsnit 15 gram om dagen, svarende til 115 gram om ugen.

Danskeres forbrug af fisk og skaldyr har ligget nogenlunde konstant gennem de seneste 15-20 år. Sammenlignet med de øvrige nordiske lande spiser vi danskere ikke ret mange fisk og skaldyr. Nordmænd spiser 5 gange mere end vi gør, og i Island er indtagelsen endnu højere.

Så meget fisk spiser danskere

     
    Godt en fjerdedel af befolkningen spiser næsten aldrig fisk.
Gå til startside Gå til ordbog Gå til billedopstilling Gå til Fakta om fisk (på dansk)