Gå til startside Gå til ordbog Gå til billedopstilling Gå til Fakta om fisk (på dansk)
Havål
   
Conger conger - Familie: Congridae
 
Fangstperiode

FÆ: 
ÍS: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:

Havállur
Hafáll
Havål
Havsål
Meriankerias
Meeraal, Conger
Conger eel
Congre
 
Havålen findes normalt kun under vore himmelstrøg i sommermånederne. De få eksemplarer, der fiskes i vintermånederne, er normalt totalt udmattede, idet de trives utroligt dårligt i koldt vand. Havål er som regel bifangst ved trawlfiskeri.
 
 Fangstmetoder


Havålebid er ikke direkte livstruende, men forårsager ofte slemme betændelser, fordi der -sidder rådne organiske madrester fra tidligere måltider mellem fiskens tænder.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Modsat den almindelige ål (Anguilla anguilla) har havålen overbid, og munden er rigt udstyret med knivskarpe tænder. Desuden er havålens rygfinne længere end ålens, da den alle-rede begynder over brystfinnen. Kødet er udmærket og smager næsten som den almindelige åls, men det er en smule grovere.
  Tilberedning

Størrelse

 
Mindste fangstmål for havålen er 58 cm. Fisken bliver sjældent længere end 175 cm med en vægt på ca. 40 kg. Imidlertid er der rapporteret størrelser på op til 300 cm.
   
Levested

Havålen lever fortrinsvis på stenet bund på dybder ned til 400 meter.
  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  483 kJ
 Protein  18,1 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  4,6 g
Udbredelse

   
 Føde

  Havål

Føden består af blæksprutter og stort set alle slags fisk, der er mindre end den selv. Havålen bruger samme ædemetode som slangen: Den sluger byttet helt.
   Der findes ingen tilgængelige oplysninger om fangsten af havål.
Kønsmodning

   
Havålen er først kønsmoden i 7-8 års alderen. Den gyder op til 8 millioner æg på dybder fra 1 til 3 km. Det menes, at de vigtigste gydeområder ligger ved Açorerne. Selve gydningen er aldrig blevet iagttaget direkte, så denne livsfunktion hos havålen om-gærdes af samme mystik som hos den almindelige ål. Efter gydningen dør ålen. Ålelarverne driver med strømmen i op til to år og søger derefter mod bunden.
   
 
Gå til startside Gå til ordbog Gå til billedopstilling Gå til Fakta om fisk (på dansk)