G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)
Karpe
   
Cyprinus carpio - Familie: Cyprinidae
 
Fangstperiode

F: 
S: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:

Karpi
Karpar
Karpe
Karp
Karppi
Karpfen
Carp
Carpe
 
Må fanges året rundt.
 
 Fangstmetoder


Karpen har i Kina været holdt i dambrug i de sidste 2.000 år. Siden da "importerede" -formodentlig romerne karpen, og senere har europæerne fremelsket adskillige varianter.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Karpens skældragt varierer inden for forskellige hovedtyper. De vigtigste er: Skælkarpen, der har ensartede skæl, spejl-karpen, der har få skæl af forskellig størrelse, og læderkarpen, der nærmest er skælløs.
I overmunden sidder to lange og to korte skægtråde. Ryggen er mørkeblå, sort eller mørkegrøn og bugen er gullig. Kødet er mørkt og ret hårdt i konsistensen. Den er en ret god spisefisk, der især er vigtig næring i Østeuropa og Østen.
Efter gammel tradition spiser jøderne fiskefrikadeller blandet af forskellige karpearter.
  Tilberedning

Størrelse

 
Der er intet mindste fangstmål. Den europæiske rekord, der er sat i 1955 i Saône, Frankrig, lyder på 24 kg/115 cm. Den -nor-male maximale størrelse og vægt er på 10 kg og 75 cm. Dansk re-kord: 15 kg - fanget i 1984.
   
Levested

Karpen lever i vandområder med blød dyndbund, men også på tilgroet sandbund. Frem for alt foretrækker den roligt varmt vand. Karpen indførtes i Danmark i 1560.
  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  515 kJ
 Protein  17,8 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  5,6 g
Udbredelse

   
 Føde

  Karpe

Karpen søger sin føde i alle vandlag. Den æder planter, snegle, muslinger og alger. Den åbner munden på vid gab og suger føden ind som en støvsuger.
  Fangstmængden i 1995 udgør under 1 ton.
Kønsmodning

   
Den gyder om sommeren, når vandtemperaturen i et par måneder har været over 18 grader. Æggene gydes på lavt vand med mange vandplanter og masser af sollys. Æggene klæber fast til vandplanterne, til de klækkes 5 til 10 dage senere. På grund af kravene til vandtemperaturen er der flere år, hvor karpens æg ikke udklækkes.
   
 
G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)