G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)
Krebs
 
Astacus astacus - Familie: Astacidae
 
Fangstperiode

F: 
S: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:

x
x
Ferskvannskreps
Krfta
Rapu
Edel Krebs
Crayfish
Ecrevisse
 
Hunkrebsen er totalfredet fra 1. oktober til 31. juli og han-krebsen fra 1. oktober til 31. marts.
 
 Fangstmetoder

Krebsen fanges i krebsebure eller i de såkaldte brikker med f.eks skalleagn.
Især om vinteren graver krebs sig ind i vandløbenes bredder, hvor de største eksemplarer kan anrette betydelig skade. Det fortælles, at der i Nordamerika var krebs, som invaderede et slangebo og åd alle de sløve slanger under deres vinter-dvale.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Krebsen er et decideret ferskvandskrebsdyr. Den har 5 par ganglemmer, hvoraf det forreste par er udviklet med stærke klosakse. Kroppen er aflang, halen er stor og forsynet med en vifte. Den har en blålig eller brunlig farve, som består af rødt og blåt pigment. Pudsigt nok er det kun det blå pigment, der nedbrydes ved kogning. Krebs er en særdeles lækker spise. Indholdet af hale, kløer og krop spises eller suttes. Efter manges mening smager krebs endnu bedre end hummer.
  Tilberedning

Størrelse

 
Hunnen bliver op til 12 cm lang og med en vægt på 85 g. Hannen bliver op til 16 cm lang og kan veje 150 g. Krebs kan blive 20 år gamle.
   
Levested

  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  288 kJ
 Protein  14,6 g
 Kulhydrat  1,2 g
 Fedt  0,5 g
Krebsen lever i vandløb og vandhuller på lavt vand, hvor -vandet er godt iltet og rent, og hvor det naturlige kalkindhold er stort. Krebs tåler ikke for høje temperaturer og søger derfor skygge midt på dagen.
I sidste århundrede bredte en ondartet krebsepest sig fra Frankrig til de øvrige europæiske lande. Denne dødelige sygdom ødelagde næsten hele krebsebestanden. Det er aldrig -lykkedes at få bestanden op på niveauet fra før pesten indtraf. Svenskerne har med held indført en anden krebseart fra U.S.A., signalkrebs (Pacifastacus leniusculus), der er mindre sårbar over for sygdomme.
 
Udbredelse

   
 Føde

  Krebs

Krebsens kost varierer - lige fra snegle og insekter til planter. Krebsen er byttedyr for bl.a. ålen og ferskvandskvabben.
   Fangstmængden i 1995 udgør under 1 ton.
Kønsmodning

   
Krebsen bliver kønsmoden i 2 til 3 års alderen. Parringen, der foregår om efteråret, er ret voldsom, for hunnen tvinges om på ryggen, hvorefter hannen afsætter sæden nær æggelederen. Efter parringen lægger hunnen æggene 4-5 uger senere. I det første leveår skifter den skal 7-8 gange, derefter 1 eller 2 gange årligt. Krebsen vokser kun i de perioder, hvor den har smidt skallen. Da kaldes den "smørkrebs". Når skallen er hård igen, stopper væksten.
   
 
G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)