G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)
Pighaj
   
Squalus acanthias - Familie: Squalidae
 
Fangstperiode

F: 
S: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:

FR:

Hvur
Hfur
Piggh
Haj, pigghaj
Hai, piikkihai
Dornhai
Spurdog/
spiny dogfish
Aiguillat

 
I drægtighedsperioden mellem 15. september og 31. januar er ålekvabben fredet.
 
 Fangstmetoder


Pighajen er den mest almindelige haj i danske farvande, hvor den kan færdes i store stimer med tusindvis af artsfæller. Den er upopulær blandt erhvervsfiskere, fordi den ofte ødelægger garn og liner.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Pighajen har, som sine slægtninge, en lang krop. Gabet er -"monteret" på undersiden af hovedet og har flere tandsæt, hver med deres små skarpe tænder. Bag gabet sidder - på hver side - fem gæller. Pighajen har navn efter de pigge, der sidder foran hver af de to rygfinner. Piggene indeholder gift, der kan give smertende sår. Ryggen er grå, bugen kridhvid og den mangler gatfinnen.
Kødet er benfrit, sødligt og hvidt; det sælges undertiden som "kongeål".
  Tilberedning

Størrelse

 
Intet mindste fangstmål. Pighajens normale maximale vægt og størrelse er 120 cm og 10 kg. Den største pighaj, fanget af lyst-fiskere i Danmark i 1994, vejede 6,7 kg.
   
Levested

  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  644 kJ
 Protein  16,6 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  9,7 g
Pighajen lever i stimer i dybder fra normalt 10 til 200 meter, men den er observeret på 1000 meters dybde. Den vandrer over Atlanterhavet.
 
Udbredelse

   
 Føde

  Pighaj

Pighajen er altid på jagt efter føde, som hovedsageligt består af sild og torskefisk, men også hvirvelløse arter som blæksprutter, rejer og krebsdyr.
   Danske fangster i 1995: 146 tons.
Kønsmodning

   
Pighajen vokser langsomt og bliver sent kønsmoden; hunnen modnes først, når den er mellem 10 og 12 år gammel. Drægtig-hedsperioden er omkring 20 måneder, hvorefter den føder op til 12 unger.
   
 
G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)