G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)
Sandart
 
Stizostedion lucioperca - Familie: Percidae
 
Fangstperiode

F: 
S: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:

x
x
Gjrs
Gs
Kuha
Zander 
Pike-perch
Sandre
 
Sandarten er totalfredet fra 1. maj til 31. maj.
 
 Fangstmetoder


Mange lystfiskere har igennem tiderne jublet, når de troede, de havde fanget en kæmpeaborre. I realiteten var det en sandart. Det latinske navn "lucioperca" betyder geddeaborre, og den ligner også en krydsning mellem en aborre og en gedde.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Sandartens krop er slankere end aborrens. Som noget specielt har sandarten nogle enorme hugtænder mellem de mange små tænder. Kroppens grundfarve er grønlig, og ryggen er mørkere end siderne. Bugen er lysegrå. Desuden har den 7 til 10 mørke tværbånd fra ryggen og ned over siderne. Sandartens store øjne minder meget om kattens. Hannen adskiller sig fra hunnen ved at have en højere pande og et knapt så rundt hoved. Kødet er af god kvalitet - hvidt, fast, mildt og sødligt.
  Tilberedning

Størrelse

 
Mindste fangstmål er 50 cm. Sandarten kan blive op til 130 cm og veje 15-18 kg. Danmarksrekorden for lystfiskere er på 11 kg.
   
Levested

  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  361 kJ
 Protein  19,2 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  0,7 g
Oprindelig fandtes sandarten fra Det kaspiske Hav til omkring Tyskland. Udsætninger i forrige århundrede i Mellem- og Vest-europa var dog en så stor succes, at arten i dag er meget almindelig overalt i Europa med Norditalien som sydligste grænse. På trods af at sandarten er en ferskvandsfisk, lever den også i f.eks. Østersøen, hvor saltindholdet er lavt.
   

 

Udbredelse

   
 Føde

  Sandart

Sandarten æder alle slags små fisk, den kan komme i nærheden af. Den angriber byttet fra siden, slynger sit hovede fra side til side som krokodillen, for derefter at sluge byttet helt.
   Danske fangster i 1995: ca 1 tons.
Kønsmodning

   
Sandarten gyder i april og maj, hvor vandtemperaturen ligger mellem 12 og 15 grader. Hannen bliver kønsmoden i 2-4 års alderen og hunnen først i 3-5 års alderen. Hunnen gyder op til 200.000 æg på 1 til 3 meters dybde.
   
 
G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)