Gå til startside Gå til ordbog Gå til billedopstilling Gå til Fakta om fisk (på dansk)
Stalling
 
Thymallus thymallus - Familie: Thymallidae
 
Fangstperiode
FÆ: 
ÍS: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:



Harr 
Harr 
Harjus 
Äsche 
Grayling 
Omble

 
Stalling er totalfredet fra 15. marts til 15. maj.
 
 Fangstmetoder


Det latinske navn hentyder til den lette -timianduft, der udgår fra stallingens kød. Stallin-gen er fluefiskeres yndlingsmål, da deres favorit-spise er insekter, der flyder på vandoverfladen.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Stallingens langstrakte kropsform ligner ørredens, men dens rygfinne er væsentlig højere. Farven varierer meget, ryggen kan være blålig, grønlig eller grå med sølvagtige sider. Desuden har den spredte sorte pletter og mørkegule længdestriber. I yngle-tiden ændrer kroppen farve til grøngylden, ryg- og gatfinner er flammende røde. Kødet er hvidt og fast med en fremragende smag, men stallingen kan næppe købes hos fiskehandleren, da den er ret sjælden.
  Tilberedning

Størrelse

 
Mindste fangstmål for stalling er 33 cm. Normal maximal størrelse er 70 cm og 3 kg, men i Danmark fanges langt mindre eksemplarer. Den danske rekord fra 1984 er da også kun på 1,4 kg. Verdensrekorden er finsk og fra 1956, hvor et eksemplar på 6,7 kg blev fanget.
   
Levested

  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  664 kJ
 Protein  21,4 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  7,9 g
I Danmark fandtes stallingen kun i den del af Vestjylland, der ikke var dækket af is under sidste istid. For nogle år siden lykkedes det med held at udsætte den i Gudenåen og i Uggerby Å i Vendsyssel. Stallingen lever i åer, floder og søer, hvor vandkvaliteten er i top. Den er meget sårbar over for forurening. Som ungfisk lever stallingen i stimer, men når den bliver ældre, er det en typisk "enegænger".
 
Udbredelse

   
 Føde

  Stalling

Stallingen lever af insekter, der sidder på vandoverfladen og af orme og snegle
   Der findes ingen tilgængelige oplysninger om fangsten af stalling.
Kønsmodning

   
Stallingnen gyder tidligt på foråret på lavt vand med sand- eller grusbund.    
 
Gå til startside Gå til ordbog Gå til billedopstilling Gå til Fakta om fisk (på dansk)