G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)
Suderne
   
Tinca tinca - Familie: Cyprinidae
 
Fangstperiode
F: 
S: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:

x
Grunnungur
Suter
Sutare
Suutari
Schleie
Tench
Tanche

 
Suderen må fanges året rundt. Om vinteren går fiskene i en slags dvale, hvor de i store stimer står urokkkelige på bunden.
 
 Fangstmetoder


I gamle dage mente man, at suderen kunne helbrede andre fisk ved at lade dem gnide deres sår mod dens slimede krop. Til gengæld kunne suderen så være i fred for de andre fisk; men dette er ikke rigtigt, da f.eks. gedden æder sudere med velbehag.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
En suder er nok den lettest genkendelige af alle europæiske -karpefisk. Kroppen er kraftig og kompakt, de små skæl er dækket af et kraftigt slimlag og ligger så tæt til kroppen, at man hverken kan se eller mærke dem. Den har kraftige runde finner, og dens grundfarve er olivengrøn med et gyldent skær. Bugen er grålig med en violet farvetone. I hver mundvig har den en lille skægtråd. Suderen er en god spisefisk med hvidligt kød. Når den fanges i mindre vandhuller, kan den smage lidt "mudret", men hvis man lader den gå et par dage i rent fersk-vand, forsvinder bismagen.
  Tilberedning

Størrelse

 
Der er intet mindste fangstmål. Normal maximal størrelse og vægt er 70 cm og 8 kg. Den danske rekord på 3,6 kg er fra 1986.
   
Levested

Suderen lever i søer og åer og findes endog i brakvand, hvor den befinder sig bedst nær bunden. Den findes overalt i Danmark med undtagelse af vandene i Vestjylland og nord for Limfjorden. Især i Mellemeuropa opdrættes den ofte sammen med karpen. Suderen er meget hårdfør og kan leve i meget iltfattige vande.
  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  331 kJ
 Protein  17,7 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  0,8 g
Udbredelse

 
 Føde

  Suder

Den lever af myggelarver, snegle og muslinger.
   Der findes ingen tilgængelige oplysninger om fangsten af suder.
Kønsmodning

   
Suderen bliver kønsmoden i 3-4 års alderen, når den er 20-30 cm lang. Alt efter størrelse kan hunnen lægge op imod 1 million æg, som den gyder midt om sommeren, når vandtemperaturen er omkring de 20 grader. I "tusindbrødresamfund" med for mange fisk og dårlige vækstbetingelser bliver suderen allerede kønsmoden, når den er 10 cm lang.
   
 
G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)