G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)
Helleflynder
   
Hippoglossus hippoglossus -
Familie: Pleuronectidae
 
Fangstperiode

F: 
S: 
NO: 
SE: 
FI:
D:
ENG:
FR:

Kalvi
Flyya, heilagfiski
Kveite
Hlleflundra
Pallas, Ruijanpallas
Heilbutt
Halibut
Fltan
 
Helleflynderen må fiskes året rundt, dog med visse lokale forbehold. Kødet er mest velsmagende i vinterhalvåret.
 
 Fangstmetoder


Helleflynderen er Nordatlantens ubestridt største fisk inden for fladfiskegruppen, men de særlig store eksemplarer på over 100 kg er sjældne. I modsætning til andre fladfisk kan helleflynderen blive meget gammel. Man kender eksempler på fisk, der er over 60 år gamle. For havlystfiskeren er helleflynderens -kranium uhyre eftertragtet.
  Udnyttelse

Kendetegn

   
Helleflynderen er slank sammenlignet med andre fladfisk. Munden er stor, og sidelinien slår en bugt over brystfinnen. Den er højrevendt, har en jævn gråbrun farve på oversiden og en hvid underside.
Af mange eksperter regnes helleflynderen for verdens bedste spisefisk. Kun få andre arter giver så store stykker hvidt, benløst og velsmagende kød. Priserne er imidlertid steget proportionalt med de faldende fangster.
  Tilberedning

Størrelse

 
I danske farvande er der ingen mindstemål. Helleflynderen vokser langsomt, men der er eksempler på helleflyndere på 240 cm og så tunge som 300 kg. Den urokkelige Danmarks-rekord blandt lystfiskere stammer helt tilbage til 1885, hvor der blev fanget en helleflynder, som vejede 107 kg.
   
Levested

  Næringsværdi pr 100 g

 Energi  1377 kJ
 Protein  19,1 g
 Kulhydrat  0,0 g
 Fedt  27,7
Om vinteren lever den nær bunden på dybder ned til 2000 meter, og om sommeren søger den mod lavere vand nærmere kysten. Den vandrer over meget store afstande.
 
Udbredelse

   
 Føde

  Helleflynder

Helleflynderen æder forskellige store fisk, f.eks. torsk og kuller. Selv små hajer fortærer den.
   Danske fangster i 1995: ca 2 tons.
Kønsmodning

   
Fiskene er kønsmodne, når de er mellem 110 og 135 cm lange. Fra december til april gyder hunnen ca. 3 millioner æg på helt ned til 1 kilometers dybde.    
 
G til startside G til ordbog G til billedopstilling G til Fakta om fisk (p dansk)